dissabte, 2 de juny del 2012

MEMÒRIA HISTÒRICA A EL SALVADOR. LA DONA, LA VERITAT, LA JUSTÍCIA I LA REPARACIÓ.




Tenim la desgràcia de compartir amb moltes persones de molts països un drama com el fet d'haver estat víctimes de les violacions dels drets humans, ser protagonistes de crims de lesa humanitat, haver patit la repressió brutal de l'estat, el pitjor dels terrorismes, sota la forma d'un cop d'estat, una guerra "civil" i una dictadura. Hem estat víctimes del silenci i la impunitat de lleis d'amnistia i punt final que van deixar sense càstig les mans executores que van trencar somnis col·lectius de llibertat i justícia social, vessant la sang del poble. Ens uneix també la lluita per la veritat, la justícia i la reparació per a les víctimes de tant feixisme, en el dolor del que ens han negat  i en l'esperança de posar fi a la injustícia. Per això la defensa del drets humans és una tasca de totes i tots, d'una tràgica universalitat, i totes són les nostres víctimes. Per això vam anar a aquest acte on va quedar palès que la dona és el motor de la memòria, a més del pilar de la societat, i encara que ciutadana de segona pel masclisme imperant, ésser humà de primera, valenta, en primera fila de reivindicacions i reclamacions. El Salvador, Colòmbia, l'estat espanyol, Argentina, Xile ..... la lluita segueix.





Juristes Solidaris i la seva feina a El Salvador:

Juristes Solidaris és una associació sense àmim de lucre creada l'any 2006, amb la finalitat de dur a terme projectes de cooperació al desenvolupament disn de l'àmbit jurídic, de defensa i promoció dels Drets Humans i consolidació de la democràcia als països d'Amèrica Central. Igualment, impulsa activitats de sensibilització entre els sectors jurídics del nostre país.

Va ser fundada per professionals de l'àmbit jurídic, amb experiència en programes de cooperació tècnico-jurídica per a la promoció de la democràcia, l'accés a la justícia i els DDHH amb experiència a Amèrica Central des de finals dels anys 80.

La proposta de Juristes Solidaris s'orienta a millorar la governabilitat i els Drets Humans a través de les entitats locals dels països on realitzen els programes de cooperació.

Una de les organitzacions locals amb la que venim treballant des de fa anys, és el Centro para la Promoción de los Derechos Humanos Madeleine Lagadec de El Salvador. Aquesta ONG sorgeix l'any 1992, un cop signats els Acords de Pau que tancaren dotze anys de guerra civil. Va néixer amb l'esperit de recopilar els testimonis de les greus violacions als drets humans ocurregudes durant el conflicte armat, amb la finalitat de presentar aquestes evidències davant la Comissió de la Veritat, creada pels esmentats Acords de Pau.

Els ponents


Luis Fernando Martínez Zapater
President de Juristes Solidaris

A pesar de todas las trabas la recuperación de la memoria en España, como en todos los demás procesos, no nacen sino de la necesidad del ser humano de saber, de identificar los restos y conocer que ha pasado con sus personas más próximas que han desaparecido y poder tener un sitio donde recordarlos. 

En 2006 en Colòmbia un grupo de campesinos identifica el lugar donde están los restos de sus víctimas en una zona donde actúan guerrilla y paramilitares y eso nos hace pensar en lo poco que se ha trabajado en España sobre este tema y en la universalidad del problema.


Gloria Wilhelmi
Vocal de Juristes Solidaris

Llevamos años cooperando con el centro Madeleine Lagadec, al cual le da nombre una enfermera francesa torturada, violada y ejecutada leer más. Los primeros proyectos son del 1993-94 y el 60% de los promotores y colaboradores de los que se han ido sucediendo son mujeres entre 16 y 60 años. Exhumaciones, demandas familiares, construcción de mausoleos, trabajo psicosocial. Hablamos de El Salvador, un país con una ley de amnistía (1993) que deroga la comisión de investigación, pero aún así el trabajo ha continuado y a partir de 2011 se han empezado a ver avances.

A pesar de la Amnistía hay una obligación de extirpar los cuerpos de seguridad que han formado parte de los crímenes de lesa humanidad, torturas y asesinatos de hombres, mujeres, niños y ancianos, crímenes de terrible crueldad. Gloria conocedora de la situación en sus viajes como cooperante a El Salvador se emociona al recordar el horror de las experiencias vividas por la población, historias que compartieron con ella y el trabajo de las mujeres para salir adelante. Como terrible anécdota cuenta como cuando veían llegar a los militares a las comunidades hacían agujeros en la tierra y metían a los niños en estos, con agua y con miel para alimentarse, y tenerlos ocultos para salvarles la vida. 

Un ejemplo de la figura de la mujer que trabaja en la Memoria de El Salvador activamente es la ex-comandante guerrillera Nidia Díaz, ex- diputada por la Asamblea y diputada al Parlamento Centroamericano.

Una conclusión: La Cooperación Internacional sigue siendo imprescindible.




Otro poema del poeta  salvadoreño Oswaldo Escobar Velado

Romance de las dos mujeres

Valiente la Policía.
Orden de los coroneles.
En los días más amargos
Mataron a dos mujeres.
Fue enero de alas trágicas
Y carnes asesinadas.
Las dos murieron muy solas.
Ninguna tenía un arma.
Valiente la Policía.
Orden de los coroneles.
En los días más amargos
Mataron a dos mujeres.
Por Altagracia Kalil,
Vinieron ángeles raros.
Ángeles de ojos profundos
Al cielo se las llevaron.
Por Adelina Suncín
Vinieron ángeles nuestros.
Ángeles puros de barro
Para la Mártir del Pueblo.
Heroínas populares
Duermen su sueño celeste.
Desde que ustedes murieron
Se hizo más grande la muerte.