divendres, 3 d’octubre del 2014

ELS FETS D'OCTUBRE DE 1934



Millor qualitat vídeo en aquest link: http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=18140&p_ex=els%20fets%20d%27octubre%20de%201934


Els fets del Sis d'Octubre, en sis webs

Vilaweb.cat

Avui és un dia marcat en la història de Catalunya. Fa vuitanta anys, el 6 d'octubre de 1934, a les vuit del vespre, el president de la Generalitat republicana, Lluís Companysva proclamar l'estat català de la república federal espanyola (manifest en pdf), en reacció al nou govern de Madrid presidit per Alejandro Lerroux i a les amenaces que planaven contra l'autonomia catalana.
L'estat català fou efímer --va durar menys de deu hores-- i es va acabar amb l'empresonament, el judici i la condemna a cadena perpètua del govern (foto). I més: també va comportar la suspensió de l'autonomia catalana (substituïda per un règim d'excepció), una repressió social i política generalitzada (amb més de cinc mil empresonats: relació en pdf), la clausura d'entitats socials, polítiques i culturals i de periòdics, la fi de la catalanització popular i l'empitjorament de les condicions laborals d'una bona part de la població.
Per a saber tots els detalls relacionats amb els fets del Sis d'Octubre de fa vuitanta anys, en els quals van desembocar tota mena d'actors i de factors, us proposem de consultar les webs i recursos següents:
Els Fets d'Octubre del 1934, al portal CulturCat de la Generalitat, amb un resum dels esdeveniments anteriors i les conseqüències posteriors, a més d'una interessant galeria fotogràfica. La Generalitat també va realitzaraquest vídeo el 1999.
–Reportatge del programa 'Tarasca' del Canal 33 sobre el Sis d'Octubre, emès per primera vegada el 2 d'octubre de 2004: primera part, segonapart, tercera part, quarta part, cinquena part i sisena part.
–El portal Memòria.cat de Manresa resumeix esquemàticament els fets més destacables d'abans del 6 d'octubre de 1934 i després.
–'Els fets del Sis d'Octubre', un article del professor i historiador Manel López Esteve que situa en el context i les coordenades històriques els esdeveniments de fa vuitanta anys, 'al marge de falses analogies i lectures anacròniques'. Per l'autor de 'Els fets del 6 d'octubre de 1934' (Editorial Base, 2013), l'experiència i els efectes de la repressió foren alhora elements centrals de l'antifeixisme i el frontpopulisme català posteriors, que van agafar tota la força a partir de les eleccions del febrer del 1936.
–A l'article 'Els enigmes del Sis d'Octubre', publicat al Quadern del País, tot d'historiadors expliquen les semblances i diferències de la realitat catalana de fa vuitanta anys i ara, i s'hi repassen les nombroses novetats literàries que s'han publicat recentment sobre els fets del 1934.